Nr. 112 / 21.09.2021
Emitent: Cabinet Președinte
Ref: Revizuirea standardului ocupațional al profesiei de EXPERT LEGISLAȚIA MUNCII
În data de 14 septembrie 2021 Președintele Autorității Naționale pentru Calificări, domnul Tiberiu Dobrescu, a semnat Decizia nr. 391/14.09.2021 prin care aprobă noul standard ocupațional al profesiei de EXPERT LEGISLAȚIA MUNCII.
Inițiativa revizuirii a aparținut Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii, verificarea profesională a fost realizată de domnul prof. univ. dr. Alexandru Țiclea, iar avizarea instituțională a fost realizată de av. dr. Andrei Săvescu, Președintele executiv al Societății de Științe Juridice.
Echipa de redactare a standardului a fost coordonată de către președintele UNELM Corneliu Bențe și compusă din următorii membri: Brîncuș Laurențiu Dan, Bucur Adrian-Ionuț, Georgescu Laura, Pop Ciprian Aurel, Popescu Roxana-Maria, Ștefănescu Ana.
Revizuirea standardului ocupațional a intervenit ca urmare a modificărilor aduse Codului muncii prin Legea nr. 213/2020, dar și pentru a pune în acord competențele Expertului în legislația muncii cu tendințele europene și internaționale de standardizare a altor profesii similare.
Principalele modificări intervenite sunt:
- Stabilirea noilor competențe profesionale astfel încât răspundă nevoilor angajatorilor și lucrătorilor, deopotrivă;
- Expunerea în detaliu a activităților specifice profesiei structurate pe cinci domenii esențiale:
- Managementul relațiilor de muncă;
- Asistența tehnică;
- Reprezentarea;
- Concilierea;
- Au fost aduse clarificări cu privire la modalitățile de exercitare a profesiei: Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală, Societate – persoană juridică sau ca angajat, potrivit legii;
- Au fost stabilite măsuri cu privire la conflictul de interese, concurența neloială și confidențialitatea informațiilor primite;
- Au fost stabilite noi condiții de acces în profesie. Astfel, pentru a putea participa la cursul de specializare persoanele interesate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Pentru absolvenții de studii superioare în drept, administrație publică / științe administrative cu diplomă de licență sau echivalent, este obligatorie o experiență de minim 2 ani în domeniul dreptului muncii / resurselor umane / relațiilor de muncă / evidența muncii.
sau
- Pentru absolvenții de studii superioare în alt domeniu decât drept sau administrație publică / științe administrative absolvite cu diplomă de licență sau echivalent este obligatorie o experiență de minim 3 ani, în domeniul resurselor umane / relațiilor de muncă / evidența muncii.
- A fost majorată durata totală a cursului de la 180 de ore la 240 de ore, timp care nu include orele de studiu individual;
- A fost stabilită o nouă programă de pregătire care să asigure dobândirea tuturor competențelor stabilite.
Această revizie constituie un nou început al profesiei de EXPERT LEGISLAȚIA MUNCII care acum a devenit o profesie aproape identică cu cele din Italia, Spania, Franța, Blegia, Canada, Japonia sau Coreea de Sud.
Mulțumim pe această cale tuturor celor implicați în elaborarea și aprobarea acestui nou standard ocupațional.
Corneliu Bențe
Președinte UNELM